پیشتر بر اساس آمار منتشر شده از سوی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران؛ اعلام شد که در بهار سال 1401 تولید کتاب در مقایسه با مدت زمان مشابه رشد 52 درصدی داشت. در بهار سال 1401 در مجموع 26 هزار و 366 عنوان کتاب شامل 18 هزار و 239 تالیفی و 8 هزار و 126 عنوان کتاب ترجمه در کشور منتشر شده است؛ درحالیکه بهار سال گذشته تعداد عنوانهای منتشر شده 17 هزار و 370 عنوان بود.
به اعتبار آمارهای بانک اطلاعاتی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، مقایسه وضعیت چاپ نخست در سه ماهه نخست سال جاری از انتشار 16 هزار و 191 عنوان کتاب حکایت دارد که به معنای رشد 46 درصدی این شاخص در مقایسه با سه ماه نخست بهار سال قبل است. در این مدت 11 هزار و 5 عنوان چاپ نخست نتیجه عملکرد ناشران فعال است.
حال در این میان اگر بخواهیم نگاهی به سهم بازار کتابهای فلسفه و روان شناسی داشته باشیم بر اساس آمار منتشر شده توسط موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، هزار و 788 عنوان کتاب در بهار 1401 منتشر شده که با توجه به چاپ هزار و 309 عنوان کتاب در بهار سال گذشته رشد 37 درصدی داشته است. حوزه فلسفه و روانشناسی با اختصاص 7 درصد سهم از بازار نشر ایران در رتبه ششم قرار گرفته است.
وضعیت نشر موضوع «فلسفه و منطق» در بازار کتاب ایران
به اعتبار آمارهای بانک اطلاعاتی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، در زیر شاخه «مابعدالطبیعه، معرفت شناسی و … » 206 عنوان کتاب منتشر شده که از این تعداد 86 عنوان کتاب تالیف و 120 عنوان کتاب ترجمه بوده است. همچنین 93 عنوان کتاب چاپ اولی و 113 عنوان کتاب تجدید چاپی داشته ایم. در این بخش مشاهده میشود که غلبه با آثار ترجمهای است. اما در حوزه «فلسفه قدیم، قرون وسطی، شرق و فلسفه جدید غرب» 171 عنوان کتاب منتشر شده که از این تعداد 88 عنوان تالیف، 83 عنوان ترجمه، 79 عنوان چاپ اول و 92 عنوان تجدید چاپ است. در زیر شاخه «اخلاق» 73 عنوان کتاب منتشر شده که بر اساس این آمار 33 عنوان کتاب تالیف، 40 عنوان ترجمه، 51 عنوان چاپ اول و 22 عنوان تجدید چاپ بوده است. در زیر شاخه «منطق» 11 عنوان کتاب منتشر شده که از این تعداد 5 عنوان تالیف، 6 عنوان ترجمه، 5 عنوان کتاب چاپ اول و 6 عنوان تجدید چاپ است.
نکته حائز اهمیت در این بخش ضعف کمی و کیفی منطق در این زیر شاخه است. متاسفانه در فلسفه آنچنان اهمیت منطق شناخته شده نیست و به عبارتی در فلسفه ما تا حدودی تزئینی است. با وجود اینکه در گروههای فلسفه، منطق تدریس میشود اما اساسا به نظر میرسد در آکادمی منطق تشریفاتی است و ربطش با فلسفه مشخص نیست این در حالی است که وضعیت این موضوع در در غرب اینگونه نیست. باید این علم در کشور آنقدر رشد کند و آن مقدار تدریس شود که از میان محصلین آن افرادی پیدا شوند که با قدرت فهم خوب و نگارش قوی کتابهایی آموزشی و ترویجی بنگارند.
از سوی دیگر با نگاهی به این آمار متوجه میشویم که با توجه به اختصاص 45 درصد سهم از بازار کتابهای فلسفه و منطق به مباحث «مابعدالطبیعه، معرفت شناسی و …»؛ «فلسفه قدیم، قرون وسطی، شرق و فلسفه جدید غرب» با 37 درصد و منطق 16 درصد علاقه مخاطبان ایرانی بیشتر به موضوعات معرفت شناسانه در فلسفه است.
دیدگاهتان را بنویسید