با برگزای مراسم اختتامیه در سالن اجتماعات هتل سورینت قشم:
آیین اختتامیه دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم، شامگاه پنجشنبه ۲۸ فروردینماه با معرفی برگزیدگان بخش رقابتی برگزار شد.
در این مراسم که اجرای آن بر عهده سیدعباس سجادی بود، پس از پخش سرود ملی و قرائت آیاتی از قرآن مجید، کلیپی از اجراهای شبهای گذشته جشنواره به نمایش درآمد. در ادامه، مرتضی کریمی، یکی از داوران این دوره از جشنواره، به همراه گروه خود قطعاتی را نواختند.
سپس از عادل پیغامی، مدیرعامل منطقه آزاد قشم، دعوت به عمل آمد تا بهعنوان نخستین سخنران این مراسم، سخنانی را ایراد کند. پیغامی ضمن خوشآمدگویی به میهمانان، استادان و هنرمندان حاضر در سالن بیان داشت:
«من عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هستم. در یکسالونیم گذشته، سند ملی موسیقی ایران با کمک اساتید خانه موسیقی و دیگر عزیزان تدوین و تصویب شد و اکنون زمان اجراییشدن این سند فرارسیده است. یکی از اهداف این جشنواره نیز، اجرای همین سند و حمایت از موسیقی نواحی بوده است تا این سند بالادستی پاس داشته شود. در شورای هنر نیز وظیفه داریم در رونق بخشیدن به عرصه هنر، بهویژه موسیقی نواحی، فعال باشیم.»
وی ادامه داد: «من تنها اقتصاددان عضو شورای هنر و شورای انقلاب فرهنگی هستم و به همین دلیل، اقتصاد فرهنگ و هنر از دغدغههای جدی من است. در این دو سال، از طریق این جشنواره، توانستیم در جزیره قشم گامهایی در مسیر توسعه اقتصاد موسیقی، رونق کارگاههای عودسازی و حمایت از استعدادهای موسیقی برداریم.
قشم در طول تاریخ، کانون ارتباطات میانفرهنگی و محل تلاقی فرهنگهایی از آفریقا، هند و حوزه خلیجفارس بوده است. این جزیره در گذشته و آینده، نقطه تمرکز دریاپایه ایران خواهد بود. ثبت ساز عود در یونسکو از حوزه مدیترانه تا خلیجفارس و دریای عمان، نشان از رسمیت یافتن این ساز دارد. تلاش ما در این جشنواره، معرفی بیشتر این ساز باستانی و تاریخی بود.»
در ادامه مراسم، کلیپی از تاریخچه ساز عود پخش شد و پس از آن، علی جعفرآبادی، قائممقام مؤسسه شهرکتاب، به سخنرانی پرداخت.
جعفرآبادی اظهار داشت: «افتخار بزرگی است که در جزیره زیبای قشم، در دل خلیجفارس، در کنار عاشقان فرهنگ و هنر، در رویدادی باشم که نوای اصیل عود با طنین فرهنگ کهن جنوب و عطر داستانهای هزارساله در هم تنیده شده است.
قشم، جایی است که انگار موسیقی از خاک میروید و روایت از موج میجوشد.»
وی افزود: «شهرکتاب فراتر از یک کتابفروشی است؛ نهادی فرهنگی، میدانی برای گفتوگو، روایت، پیوند و پلی میان گذشته و آینده. باور داریم فرهنگ در حرکت و گفتوگو زنده میماند؛ با صدای جانها و لحن زبانها، با ساز و سوز دلها. کتاب و داستان، ستونهای اصلی این حرکتاند. فرهنگ زمانی زنده میماند که میان مردم راه برود، بنشیند، ساز بزند و قصه بگوید.»
جعفرآبادی ادامه داد: «امشب که در قشم از عود میگوییم، باید به یاد آوریم که این صدا تنها نوای موسیقی نیست؛ پژواکی است از فرهنگی پویا، اصیل، دریاپایه، بیمرز و اقیانوسپیما. عود همچون خودِ دریاست؛ آرام مینوازد، اما عمقی بیپایان دارد.»
او با اشاره به روایتهایی چون سفرهای سندباد و موبیدیک گفت: «آنچه ما را در شرق و غرب به هم پیوند میدهد، دریا و روایت است. ما در شهرکتاب، رساندن روایتهای اصیل به دورترین نقاط ایران را رسالت خود میدانیم؛ کتابها مانند کشتیها، روایتها را از جنوب تا شمال، از دل کویر تا دل شهرها میبرند.»
قائممقام مؤسسه شهرکتاب افزود: «در دنیای پرهیاهوی امروز، یک نغمه اصیل یا داستان خوب از هزار تحلیل اثرگذارتر است. روایت فرهنگ دریاپایه باید شنیده و خوانده شود؛ در کتاب، داستان، موسیقی، تئاتر و در حافظه مکتوب جامعه. عود تنها یک ساز نیست، راهیست برای بازشناسی خود، پیوند با ریشهها و گفتوگوی فرهنگی فراتر از مرزها»
در ادامه برنامه، سیدعباس سجادی از پروژه «راه عود» سخن گفت و بیان داشت: «این پروژه یکی از ایدههای مؤسسه شهرکتاب بود و جشنواره ملی عودنوازی در استانهایی چون مشهد، مازندران، تبریز، کرمانشاه، یزد و قشم نیز برگزار شد و مورد استقبال قرار گرفت.»
مستند «قشم بکگراند نیست» ساخته یاسر عرب نیز در بخشی از برنامه به نمایش درآمد.
در بخش پایانی این جشنواره، با حضور عادل پیغامی، علی جعفرآبادی، بابک نگاهداری (رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی) و ادریس راموز (معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم)، برگزیدگان معرفی شدند:
تندیس جشنواره به شهراد شیخی اهدا شد و از اجرای میثم البوعلی عباسی نیز تقدیر شد.
آوا پریشانی برگزیده این بخش شد و تندیس جشنواره را دریافت کرد.
ضمن تقدیر از اجرای درخشان امیررضا محمدی، تندیس این دوره به محمدعلی سبزواری تعلق گرفت.
در پایان، برگزیدگان به تکنوازی پرداختند و بیانیه هیئتداوران توسط سیدعباس سجادی قرائت شد.
اجرای پایانی، به هنرنمایی محمدمنصور وزیری، از هنرمندان پیشکسوت ساز عود اختصاص داشت که با استقبال گسترده حاضران روبهرو شد.
بعد از اجرای او، مرتضی کریمی، داور این دوره و نوازنده عود، با احترام به این پیشکسوت موسیقی گفت:
«استاد وزیری اسطوره مردم قشم است. خدمات بسیاری به موسیقی هرمزگان کرده و آلبومهای متعددی تولید نموده است. من شخصاً از کودکی با هنرنمایی او با عود آشنا شدم. بهجرئت میگویم از نظر تکنیکی، کسی به اندازه این استاد نتوانسته این ساز را بنوازد. پیشنهاد میکنم تندیسی از این استاد موسیقی در جزیره قشم ساخته شود.»
برچسبها:جشنواره عودنوازی, جشنواره ملی عودنوازی قشم, دومین جشنواره عودنوازی قشم, شهرکتاب, عود, عودنوازی, فستیوال عود, مؤسسه شهرکتاب