کد مطلب: ۳۷۳
تاریخ انتشار: سه شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۸۹

همایش بزرگداشت روز جهانی فلسفه برگزار می‌شود

محورهای این همایش بدین قرار است:

1 . ارتباط میان نظر و عمل در تاریخ فلسفه (شرق و غرب)

2. فلسفه و اخلاق (کرامت انسانی؛ ارزش‌های جهانی؛ فرا-اخلاق و اخلاق هنجاری؛ پلورالیسم اخلاقی؛ اخلاق حرفه‌ای و کاربردی؛ عینیت و ذهنیت در اخلاق)

3. فلسفه و دین (معنویت؛ عقل؛ ایمان و تجربه‌ی دینی؛ تکثر ادیان؛ رابطه‌ی میان دین و سایر نظام‌های ارزشی؛ دین و اخلاق؛ دین و زندگی مدرن)

4. دین و سیاست (صلح؛ دموکراسی؛ عدالت و قانون؛ آزادی؛ حقوق بشر؛ دولت؛ قدرت؛ خشونت؛ همزیستی مسالمت‌آمیز؛ نظریه‌های مدینه‌ی فاضله و مدینه‌ی غیرفاضله؛ نافرمانی مدنی؛ فلسفه و سیاست عمومی؛ فلسفه و عرصه‌ی عمومی)

5. فلسفه؛ علم و تکنولوژی (متافیزیک و علم؛ متافیزیک و تکنولوژی؛ فلسفه، علوم‌انسانی، علم و تکنولوژی؛ علم، تکنولوژی و ارزش‌های انسانی؛ علم، دین و سیاست؛ علم، تکنولوژی و جامعه)

6. فلسفه و زندگی روزمره (معنای زندگی؛ بحران زندگی روزمره؛ بحران هویت؛ جهانی شدن؛ فضای مجازی؛ سیاست و فلسفه زندگی روزمره)

7. فلسفه، هنر و ادبیات (رابطه‌ی میان نظر و عمل در هنر؛ فلسفه هنر در ادیان؛ رابطه ی میان هنر و دانش؛ رابطه‌ی میان اخلاق و هنر؛ ادبیات و فلسفه؛  تجربه‌ی زیبایی‌شناسانه و امر والا؛ فلسفه رسانه‌و هنرها)

8. فلسفه، فرهنگ و خانواده (بحران خانواده؛ آینده‌ی خانواده؛ روابط فرهنگی و خانواده؛ حقوق کودکان؛ جنسیت؛ مهاجرت و ارزش‌های فرهنگی؛ چندفرهنگی)

9. فلسفه و محیط زیست (بحران محیط زیست؛ اخلاق زیست‌محیطی؛ ارزش‌های انسانی و محیط زیست؛ ارزش زیبایی‌شناسانه‌‌ی طبیعت؛ احیای طبیعت)

10. فلسفه و آینده (آینده‌نگری؛ آینده‌ی زمین؛ جهانی‌شدن؛ آینده‌ی بشر؛ کیفیت زندگی؛ آموزش و آینده؛ مسئولیت امروز نسبت به نسل‌های آینده)

11. فلسفه و فرهنگ صلح

12. فلسفه و تقارب فرهنگ‌ها

13. فلسفه و حوزه عمومی

 

چگونگی دریافت مقاله

- ضروری است خلاصه مقاله حداکثر 300 کلمه و اصل مقاله 3000 تا 4000 کلمه باشد.

- خلاصه مقاله و اصل آن باید به دو زبان فارسی و انگلیسی نگاشته شود.

- خلاصه مقاله باید تا روز 15 خرداد 1389 و پس از تأیید کمیته‌ی علمی، اصل آن تا 15 مرداد‌ماه 1389 به دبیرخانه همایش ارسال شود.

- متن خلاصه مقاله و اصل آن در محیط word با فونت Times New Roman تایپ شود.

- ضروری است که همراه خلاصه مقاله، شرح حال علمی نویسنده (cv) نیز ضمیمه باشد.

- خلاصه مقالات ارسالی و اصل آن‌ ها پس از داوری و گزینش جهت ارائه و یا چاپ و یا هر دو رتبه‌بندی خواهند شد.

- خلاصه مقالات و مقالاتی که خارج از محورهای تعیین شده باشند مورد ارزیابی قرار نمی‌گیرند.

- مضمون مقاله نباید قبلاً در جایی طرح یا چاپ شده باشد.

 

پیشینه

توجه به اهمیت موضوع فلسفه در تعامل و گفتگوی بین فرهنگ‌ها و تمدن‌ها و گرامیداشت سنت‌ها و آئین‌های مختلف فرهنگی در میان ملت موجب شد با اهتمام سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحده "یونسکو" از سال 2002 دومین پنج‌شنبه از ماه نوامبر هر سال به نام روز جهانی فلسفه نامگذاری و در تقویم یونسکو ثبت گردد.

اولین مراسم رسمی در این‌باره نیز در روز 21 نوامبر 2002 در مقر یونسکو در پاریس برگزار شد. مدیرکل یونسکو در پیامی که به این مناسبت فرستاد اعلام کرد: «بسیاری از مردم سؤال می‌کنند چه نسبتی بین فلسفه و یونسکو است؟ و پاسخ من این است که چطور است از این موضوع به‌عنوان ستون و پایه اساسی برای صلح استفاده کنیم».

وی در ادامه از تمامی اعضاء می‌خواهد که با برگزاری همایش‌ها و نشست‌ها و روابط متقابل زمینه‌ی ارتقاء این مهم را در جامعه هموار کنند.

از آن زمان تاکنون هر ساله کشورهای عضو به مناسبت این نام‌گذاری فعالیت‌های علمی، آموزشی و فرهنگی مختلفی را طراحی و اجراء کرده‌اند. به‌علاوه در هر سال نیز همایش اصلی و محوری این روز در یکی از کشورهای عضو برگزار شده است.

همایش اصلی این روز از سال 2002 تا 2005 در مقر یونسکو در پاریس برگزار شد و پس از آن در سال‌های 2005 در کشور شیلی، 2006 در کشور مراکش، 2007 در کشور ترکیه، 2008 در کشور ایتالیا با موضوع «حق و قدرت» و 2009 در کشور روسیه با موضوع «فلسفه در گفتگوی فرهنگ‌ها» برگزار شد.

جمهوری اسلامی ایران نیز به‌عنوان کشوری با پشتوانه‌ی غنی فکری و فلسفی که فلاسفه و متفکران آن در جهان فلسفه شناخته شده و از پیشکسوتان برخی از مکاتب فلسفی هستند در سال 2008 آمادگی خود را برای برگزاری همایش جهانی این روز اعلام کرد.

به‌دنبال این پیشنهاد، یونسکو موافقت رسمی خود را با برگزاری همایش جهانی این روز برای سال 2010 در ایران اعلام کرد و مقدمات اجرایی و علمی این امر توسط مؤسسه‌ی پژوهشی حکمت و فلسفه ایران که خود به‌عنوان مؤسسه‌ای قدیمی و صاحب عنوان در فلسفه است، آغاز شد.

نخستین جلسه‌ی شورای عالی برگزاری این همایش با محوریت کمیسیون ملی یونسکو و با اهتمام مؤسسه‌ی پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، فرهنگستان علوم و سایر گروههای فلسفه‌ی دانشگاه‌ها در فروردین ماه 1387 برگزار گردید. در این جلسه پس از بحث و تبادل‌نظر «فلسفه: نظر و عمل» به‌عنوان موضوع همایش انتخاب و به یونسکو اعلام شد.

همچنین به این مناسبت پیش‌همایش «فلسفه‌ی اسلامی و چالش‌های جهان امروز» در سال 2009 از طرف مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در تهران و همدان برگزار شد. و در آینده نیز بنابر برنامه‌ریزی‌های انجام شده پیش‌همایش‌های دیگری نیز مرتبط با موضوعات همایش جهانی در دانشگاه‌های مختلف ایران برگزار خواهد شد.

 

دبیرخانه همایش بزرگداشت روز جهانی فلسفه

نشانی: تهران، خیابان ولی عصر، خیابان نوفل لوشاتو، کوچه آراکلیان، شماره 4، مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران

تلفن: 02166405445

کلید واژه ها: روز جهانی فلسفه - فلسفه -
0/700
send to friend
مرکز فرهنگی شهر کتاب

نشانی: تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمدقصیر (بخارست)، نبش کوچه‌ی سوم، پلاک ۸

تلفن: ۸۸۷۲۳۳۱۶ - ۸۸۷۱۷۴۵۸
دورنگار: ۸۸۷۱۹۲۳۲

 

 

 

تمام محتوای این سایت تحت مجوز بین‌المللی «کریتیو کامنز ۴» منتشر می‌شود.

 

عضویت در خبرنامه الکترونیکی شهرکتاب

Designed & Developed by DORHOST